LANGS DE NOORDKUST VAN BRETAGNE

De rivier Tréguier

De rivier Tréguier

Vroeg in de morgen van de 30e Juni glijdt Paladijn op de stroom met een tandje bij langs de oevers van de Tréguier rivier. De laagstaande zon maakt het soms lastig de betonning te zien, maar verlicht wel schitterend de bakboord wal.

Op weg naar Roscoff

Op weg naar Roscoff

We gaan op weg naar Roscoff waar we de nieuwe jachthaven gaan bekijken en hopen daar onze FaceBook vrienden Els en Tim aan te treffen. Die kennen ondertussen de baai van Morlaix als hun broekzak en kunnen ons ongetwijfeld wegwijs maken. Ze zijn er inderdaad en doen veel meer. Ze hebben omdat ze hier de hele zomer blijven een auto op het parkeerterrein van de jachthaven staan en rijden ons de hele baai rond door de oude stad Morlaix met de alles overheersende spoorbrug . Maar ook naar een tankstation, waar we onze gasfles kunnen vullen met LPG dan een bakkie op een terras met uitzicht over de, ondertussen drooggevallen, baai. Dan naar de supermarkt en terug aan boord. Later op de dag komt Tim in actie met het oestermes en verdwijnen tientallen van deze zeevruchten samen met stokbrood en weggespoeld met witte wijn in onze maagjes.

Tim in actie

Tim in actie

Een paar dagen later trekken we verder naar het westen en lopen L’Aberwrac’h binnen. We varen met een boog om alle rotsen heen en zien dan andere jachten de bocht af snijden en tussen de rotsen doorkomen. We vallen met onze neus in de boter. Er wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen van het feest van de tien matrozen, er staat ons muziek en dans te wachten.

Het feest van de 10 matrozen

Het feest van de 10 matrozen

????????????????????????????????????

Met muziek en dans

We gaan een paar keer naar de bakker, de slager en de  kleine super. Natuurlijk weer bovenop de heuvel, soms zo steil omhoog dat we met de fiets aan de hand puffend en zuchtend omhoog zeulen, terug echter scheuren we, bepakt en bezakt, met een noodgang naar beneden terwijl ons haar wild wappert in de wind. Het is een wonder dat dit elke keer goed afloopt. Als de feestelijkheden voorbij zijn en we ook nog hebben uitgevonden dat het eten bij L’écailler des Abers nog steeds zo lekker is, bereiden we ons voor op vertrek. Lopend over de passanten steiger raak ik in gesprek met een viertal Hollanders waarvan ik er twee denk te herkennen. Dat is wederzijds en al snel komen we er achter dat ik bij hun aan boord op visite ben geweest in Gibraltar. Ik klauter aan boord en dan komt de accordeon, waarop hij nu al weer 28 jaar geleden ook de zaak vermaakte, voor de dag. Nu weten we het helemaal zeker. Liederen als “Een bord met spagetti en daar bovenop”, staan nog steeds op het repertoire. Aad en Hella willen echter die nacht al uitvaren en dus hebben we maar net tijd om het door ons geschreven “EIGENLIJK KON HET NIET” te ruilen voor het door hun geschreven “DOCHTERS VAN KAAP HOORN” en vervolgens weer uit elkaars leven te verdwijnen.

Langs wat klassiekers

Langs wat klassiekers

Ook wij vertrekken een dag later, lopen langs wat klassiekers de rivier af. Wagen het er op ook tussen de rotsen door de weg naar buiten te vinden. Best wel een avontuur op zich nu de zee wat holler staat. Maar het gaat goed zij het wel spannend, met die brekers zo dicht bij. Dan ook maar een stukje afsnijden en tussen de vaste wal en Ile de Batz door. Dat wordt alweer samen met Els en Tim eten. Ditmaal staan grote garnalen en coquiles st. Jack op het menu.

Tussen het land en Ile de Batz

Tussen het land en Ile de Batz

En gisteren, op de 11e  juli,  binnen gelopen in Perros-Guirec. We komen precies op tijd en kunnen direct het erg smalle ingangetje van de haven binnenvaren. Je kan hier enkel rond hoogwater naar binnen omdat de baai zo goed als helemaal droog valt.

Zonnetje op Perros-Guinec

Zonnetje op Perros-Guinec

Kaart 2015-2

Een gedachte over “LANGS DE NOORDKUST VAN BRETAGNE”

  1. Iedere keer weer leuk om het verhaal te lezen! ?
    Groetjes uit een regenachtig Naarden.

Reacties zijn gesloten.